Kasa fiskalna z terminalem

Zgodnie z uprawnieniem do końca roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na myśl osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był zobowiązany do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak przemieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w placówkach gastronomicznych jest wskazana?

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały być wykorzystanie do osób interesujących się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W kwestię obowiązujących przepisów prawna tegoż nie kieruje się również wobec podmiotów oferujących usługi związane z jedzeniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu jeszcze o te, które przedstawiają swoje usługi sezonowo. Podobna jakość stanowi w sukcesu podmiotów zatrzymujących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych odbiorców. W układu ze koleją przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do wykorzystywania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W obecnej sprawie nie ma znaczenia wielkość lokalu, albo istnieje toż wyjątkowa restauracja, czy te mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Zadania nie ma i wysokość osiąganego wpływu. Na uwadze należy być fakt, że ustawodawca pomyślał o okresie na wprowadzenie takich kwot w sferze gastronomicznej. Dlatego te kasę wpisującą w terenu gastronomicznym potrzeba było zawrzeć najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa pragnęła być obecnie zafiskalizowana, zaprogramowana, gotowa do produkcji, a jeszcze zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna też pamiętać zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z dalekimi stawkami VAT dla materiałów z bogatych kategorii.  Był to absolutny warunek do skorzystania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku świadczenia usług gastronomicznych, że do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w prywatnej rola 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do usunięcia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, przecież nie w grudniu chociaż w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wpisać do 1 lutego 2015 roku. Na uwagę zasługuje także fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Otóż w współczesnych lokalach kasę rejestrującą należy wejść w przeciągu 2 miesięcy licząc od końca miesiąca, w jakim stała zrealizowana pierwsza usługa gastronomiczna.