Marnowanie jedzenia grzech

Z nowych powodów kupujemy więcej jedzenia niż stanowimy w stanie skonsumować. Aby uniknąć marnotrawstwu, drinkom ze zabiegów na przechowywanie nadwyżek żywności jest pakowanie próżniowe. Metoda takiego zabezpieczania produktów żywnościowych pozwala na wydłużenie terminu przydatności do spożycia od trzech do pięciu razy, bowiem tak zapakowana żywność nie ma wstępu do powietrza, które poza bakteriami i enzymami, jest istotnym powodem zmniejszania się jedzenia. Przechowywać próżniowo można wszystkie artykuły spożywcze.

Urządzeniami idącymi na takie pakowanie są pakowarki próżniowe. Ze względu na technologia pakowania, można je podzielić na komorowe i bezkomorowe. Maszyny komorowe są dane do pakowania dużych części żywności. Stosują je producenta żywności, duże magazyny, czy hipermarkety, gdzie często towar jest wiązany na wymaganie klienta. Poza tym oczywiście zapakowana żywność wygląda estetycznie, a właściwie wyeksponowana i oświetlona, zachęca do kupna. Pakowanie żywności w urządzeniach komorowych, wykonywa się w środku maszyny. Proces liczy na daniu produktu wraz z dobrym opakowaniem do szczelnie zamykanej komory, w której daje się próżnia. Następnie następuje zgrzanie opakowania, po czym komora ukazuje się samoczynnie. Aby przyśpieszyć proces pakowania, producenci stworzyli pakowarki dwukomorowe, a przy pakowaniu niewielkich produktów, polecane jest zastosowanie wkładek komorowych, co więcej przyśpieszy proces pakowania. Zgrzewarki bezkomorowe przeznaczone są dla gospodarstw domowych. Koszt takiego udogodnienia jest mały, można już zakupić całkiem dobrą pakowarkę za jakiś 200 - 400 złotych. Wydatek szybko się zwraca, ponieważ dzięki pakowaniu w rodzaj próżniowy, oszczędzamy kilkadziesiąt złotych miesięcznie, i nawet bardzo. Proces pakowania jest wyjątkowo funkcjonalny. Przebywa na zewnątrz urządzenia, oraz do środka, w obiekcie wykonania zgrzewu, jest inwestowany tylko brzeg folii.