Pakowanie prozniowe urzadzenia

Choć pakowanie próżniowe najczęściej stosowane jest ze sklepami wielkopowierzchniowymi, firmami cateringowymi i restauracjami, to coraz częściej także klienci indywidualni poszukują urządzeń, które uznają im przedłużyć trwałość przechowywanej żywności. Specjalne woreczki, próżniowe pojemniki i akcesoria do pakowania dostosowywane są też do ich potrzeb, pozwalając na opakowanie odpowiednio mniejszych ilości żywności.

Domowe danie do pakowania próżniowego żywności może używać specjalne woreczki do próżniowego przechowywania lub te stosuje pojemniki próżniowe uczynione z plastiku. W wypadku pojemników najczęściej przeznaczane są specjalne pompki ręczne, które kupią na odessanie zbędnego powietrza z pojemnika i dają jego hermetyczne zamknięcie. Podobny strategia życia można użyć do zamykania butelek specjalnymi próżniowymi korkami. Wynoszą one najczęściej uniwersalny rozmiar, a można je korzystać także do zamykania butelek z winem, kiedy a do butelek z oliwą czy octem balsamicznym. Próżniowe zamknięcie butelki przedłuża trwałość zawartości - po zakończeniu próżniowym wino może istnieć przechowywane nawet przez ponad 20 dni. Dla porównania wino w butelce otwartej można przechowywać co dużo przez 2-3 dni.

Do codziennego użytku mogą istnieć dodatkowo dostosowane urządzenia typu multivac, idące na przechowywanie żywności w oddzielnych woreczkach. Przechowywanie żywności w woreczkach wydłuża jej czas przechowywania - w zależności od rodzaju wyrobu i z miejsca, gdzie będzie on ukrywany (temperatura pokojowa, lodówka czy zamrażarka), czas przechowywania rozciąga się nawet czterokrotnie. W próżniowo zamykanych woreczkach można przechowywać produkty sypkie, jak kawa bądź herbata, żywność przetworzoną, lecz i warzywa, wędliny czy mięso. Zapakowane próżniowo mięso pewno stanowić umieszczane w zamrażarce w odpowiednio niskiej temperaturze nawet przez 26 miesięcy. Dodatkowym atutem pakowania próżniowego z użyciem woreczków jest fakt, że nie posiadają one zbyt długiej powierzchni.